Modern Sanatın Gelişmesinde Freud ve Neitsche’nin Katkısı
Kültür ve Sanat Haberleri
Freud Ve Sanat, Sanata Yansımaları
Freud, zihindeki susmayan düşünceleri, dürtüleri iç kısımda ele almıştır. Bunlar; İd, Ego, Süperegodur. Bu kavramlar doğrultusuna psikanalizin temellerine erişmiştir. Ve bireyi iç dünyasından kurtarmıştır. Psikanalisttik düşünce görsel sanatlar alanında 19. yüzyıl sonu ve 20. Yüzyıl başından itibaren Sembolistler, Dışavurumcular ve Gerçeküstücüler tarafından kullanılmıştır. Sanat akımları ve sanatçıları etkileyen psikanalizden beslendikleri de ortadadır. Bilinçaltının, rüyaların, düşsel fantezilerin, kimi zaman mitolojinin ve dinin bu şekilde araçsallaştırılmasıyla aktarıldığı bilinmektedir.
Freud, yaratıcılığı açıklamak için yüceltmeyi kullanır. Freud’a göre sanat ve bilim ayrılmaz parça olduğunu savunur. Ve yaratıcılık vazgeçilmezi destekler. Birçok önde gelen sanatçının iç dünyasına bastırılmış çocukluğuna inebilmek adına kitaplar ve denemeler yazmıştır. Kuramlarının Sürrealist sanatçılarının üzerinde de oldukça etkisi yüksektir. Vurgu yaptığı sanatçılar ise; Salvador Dali, Jackson Pollock, Willem De Kooning.
Psikanalizde çığır açan bu fikirlerin, sanata yansımaları, eleştirmeleri, önde gelen sanatçıların ve toplumun sanat anlamında bu teorilerden faydalanmaları iç dünyayı ve bastırılmış gerçekleri açığa çıkarmada oldukça etkili olmuştur. Görsel yolla aktarılan iç dünyanın da temelinde felsefe yattığı gerçeğinin kanıtıdır.
Nietzsche Ve Sanat, Sanata Yansımaları
Nietzsche, Sanatı felsefi yazılarının bir yönü olarak ele almıştır. Hakikati yok sayması bu boşluğu eleştirilerle doldurması, estetik alana vurgu yapması aslında sanatın insan hayatındaki olumlu etkisiyle ortaya çıkmasını sağlamıştır. Merkezde estetiğe yer vermesi yaratıcılıktan geçer.
Sanatçıyı yüceltir. Nietzsche hakikat anlayışın yerine, insanın gerçek üretici olduğunu, oyun olan hakikatin elde etmeyi savunur. Onun için sanat ve yaratıcılık önemlidir. Sanat en derin arzuları ifade etmemizi ortaya koyar. Etkilediği akım Dadaizm. Kuşkuculuk. Akıldan uzak tamamen kuşkucu bir bakış açısını ele alan yansıtan Dadaizm’i etkilemiştir.
Sonuç
Sanat ve Felsefe, günümüze kadar birbirini etkilemiş alanlardır. Bu bağlamda bakacak olursak iki kuramcının da sanata yansımaları, etkiledikleri akımlar, düşünceleri ortadadır. Yaratıcılık iki kuramcı için de vazgeçilmez bir parçadır. Freud iç dünyanın, Psikanalizle kağıda aktarmanın Görsel Sanatlar ile mümkün olduğunu Nietzsche ise; hakikatin oluşturduğu boşluğa resimle dikkat çeker. Dönemlerinde zaman zaman etkiledikleri akımlar ve sanatçılar olmuştur. Bu sanatçıların dışında günümüze kadar etkilediği Çağdaş sanatçılarda vardır. Bu toparlayacak olursak aslında iki kuramcı içinde yaratıcılık, iç dünya aktarımı, Sanat yoluyla mümkündür. Görsel sanatlar alanı iç dünyamızı çözümlememiz konusunda bize yardımcı olur.
Anahtar Kelimeler: #sanat, #Freud, #Nietzsche, #yaratıcılık, #Görsel, #kuramcı, #yansımaları, #bastırılmış, #günümüze, #akımlar, #Sanat, #zaman, #olduğunu, #olursak, #aslında, #sanatçılar, #etkiledikleri, #ortadadır, #kadar, #sanata